Linda Žlábková

Linda Žlábková

Kdyby ses měla popsat pěti větami, kdo jsi?

S rodinou žiji v Plzni, kde jsem se i narodila. Máme báječného synka, díky kterému se dívám na svět zase trochu jinýma očima. Moje práce je zároveň i mým velkým koníčkem. Když nejsem zrovna v kuchyni, ráda se starám o zeleninovou a bylinkovou zahrádku, věnuji se celé řadě sportů, dnes už jen rekreačně, nebo si kreslím jen tak pro radost. Jsem společenský tvor, který se rád zasměje v kruhu přátel.

Proč vaříš a jakou máš praxi?

Již od dětství jsem milovala vaření a experimentování. Prvopočátky v kuchyni začaly, když mi bylo 12 let. Na střední škole jsem si oblíbila chemii. Nebylo tedy žádným překvapením, že jsem chtěla jít na univerzitu, která propojuje tento předmět s přípravou potravin tedy i s vařením. Vystudovala jsem potravinářskou fakultu na VŠCHT v Praze. Deset let jsem pak působila jako vývojář a potravinářský technolog pro přední výrobce potravin prakticky v rámci celé Evropy. Během zahraničních cest jsem si zamilovala návštěvu lokálních trhů, farem a ochutnávání místních specialit, které pak byly inspirací nejen v zaměstnání, ale i pro moje domácí vaření. Na starost jsem měla projekty i ohledně vývoje dětské výživy. Bohužel musím přiznat, že jejich zadání, obzvláště co se ingrediencí týče, mi mnohokrát nemile překvapilo. Zarážející bylo především velké množství použité chemie a přidaného cukru, které řada potravin určených přímo dětem obsahuje. Když se narodil náš syn, chtěla jsem mu dopřát nejlepší start do života, jehož součástí je bezpochyby i pestrá zdravá strava. Vzhledem k předchozím zkušenostem mi bylo jasné, že pokud chci pro něj opravdu to nejlepší, musí to být od první lžičky strava domácí. Uvědomovala jsem si, že nestačí vařit jen zdravě, dětem musí jídlo i chutnat. Vyhrnula jsem si tedy rukávy a začala jsem vymýšlet různé nové kombinace, které by dětem chutnaly, samozřejmě bez zbytečné chemie. Vaření pro syna pro mě bylo natolik inspirativní, že jsem se rozhodla svoje získané zkušenosti předávat dál. Když se zdravé jídlo umí připravit, tak to může být i kulinářský zážitek. Ráda proto bořím mýty, že děti prostě zeleninu nerady.

Jaké je tvé vzdělání?

5 let jsem studovala VŠCHT v Praze, potravinářskou fakultu, obor biochemie a mikrobiologie. V rámci programu Socrates Erasmus jsem strávila jeden semestr na univerzitě v Portugalském Faru, kde jsem se opět věnovala potravinářské mikrobiologii. Jsem absolventkou kurzů gruzínské, vietnamské a brazilské kuchyně u společnosti Culinar a.s.. Úspěšně jsem absolvovala zkoušku ze základní senzorické analýzy potravin ve Valticích a akreditovaný kurz Snacks and Biscuit Making na univerzitě Solinger, Německo. Od roku 2018 jsem certifikovanou laktační poradkyní.

Jaké je tvé oblíbené místo na naší planetě?

Srdcovou záležitostí je pro mě Javorník na Šumavě, kde jsem u prarodičů strávila velkou část svého dětství. Konkrétně lavička pod místní kapličkou, na jejíž rekonstrukci se podílel i můj dědeček. Těžko se vypichuje jen pár míst, mezi oblíbené patří určitě i řeka Otava nebo například Jeseníky. Pokud se vydám za hranice, bývá to nejčastěji směr Itálie, země báječné kuchyně a krásné přírody. Moc ráda vzpomínám na Černou horu.

Co tě činí šťastnou?

Porozumění mého partnera
Smích našeho syna, vzhledem k jeho věku jeho každodenní vývoj
Když se jako rodina sejdeme pravidelně k večeři u jednoho stolu
Běh přírodou, jízda na kole, běžky nebo sněžnice, ale i dobrá knížka
Když dětem chutná, co uvařím
Když se naučím něčemu novému

Proč dát děti do Jasmíny?

Protože jídlo nedovážíme, ale připravujeme si ho sami, takže je vždy čerstvé a připraveno s láskou.
Protože vaříme podle principu zdravého talíře bez instantních směsí, zbytečné chemie, se sníženým obsahem soli, cukru a koření.
Protože dbáme na vyváženou skladbu živin, minerálů a vitamínů, které jsou důležité nejen pro růst, ale i pro správný psychický vývoj, schopnost učit se a soustředit se během výuky. Z toho důvodu připravujeme pro děti nejen oběd, ale i dopolední svačinu.
Protože pečlivě vybíráme veškeré suroviny, kdy upřednostňujeme lokální zdroje. Budujeme vztahy s místními farmáři s cílem vytvořit dlouhodobou spolupráci.
Protože děti jsou zapojené do přípravy jídel.
Protože dbáme na minimalizaci odpadů, kdy například zbytky a skořápky skončí u slepiček, staré pečivo u králíků.